Hoveniersbedrijf Noord-West - Natuursteen

Natuursteen

Natuursteen wordt gedolven uit steengroeven. Deze groeves bevinden zich meestal in bergachtige gebieden. Het delven van natuursteen gebeurt meestal door middel van dynamiet. Op die manier ontstaan er grote brokken die weer worden bewerkt tot kleinere. Keien worden meestal gedolven uit rivieren, deze stenen verdienen bij voorkeur een plekje in de omgeving van water. We onderscheiden drie soorten natuursteen.

Breukstenen

Deze stenen worden verkregen door het breken van grotere stenen. Deze stenen hebben meestal ruige hoeken en kunnen stoffig zijn. Breukstenen zijn ideaal voor bijvoorbeeld het stapelen van muurtjes. Ze kunnen ook gebruikt worden als decoratiemateriaal.

Gelaagde stenen (ook wel: flagstones/monolyten)

Deze steensoort is in de loop der jaren laag voor laag gegroeid. Daardoor hebben deze stenen unieke eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld vlak (flagstones) of lang en smal (monolyten). Flagstones kunnen zeer goed worden gebruikt om een terras van te maken. Een dikkere variatie (stapelblokken) lenen zich uitstekend voor het maken van muurtjes. Uit sommige groeves uit Zweden/Noorwegen worden de zogenaamde monolyten gewonnen. Dit zijn langwerpige stenen die rechtop in de tuin kunnen worden geplaatst.

Ronde keien

Deze stenen zijn door de natuur (water/gletsjers) rond geslepen. Ronde keien zijn geschikt om delen van uw tuin te bedekken. Denk bijvoorbeeld aan een vijverbedding. Omdat deze stenen meestal worden gedolven uit rivieren, verdienen ze bij voorkeur een plekje in de omgeving van water.

Komt u er niet meer uit of wilt u vrijblijvend advies, vraag het ons. Ook een ontwerp van de bestrating kunnen wij voor u maken. Zo kunt u zien hoe bijvoorbeeld de oprit er uit komt te zien in verschillende legverbanden en kleurmotieven etc. Onze gegevens vindt u op de pagina contact.